O skeletnoj gradnji

Skeletna gradnja 1Skeletna gradnja je gradnja budućnosti , mada je kod nas to relativno novi način gradnje,  iako takva gradnja postoji već stoljećima.

Kod skeletne gradnje ide se za vrlo kvalitetnom gradnjom  koja omogućava  veliku  trajnost i vrlo visok  stambeni  komfor.

Takav način gradnje u Hrvatskoj u nekoliko zadnjih godina je zaživio, jer kod skeletne gradnje zasluga najviše ide građevinskim materijalima koji daju odličnu toplinsku  i zvučnu  izolaciju.

Najvažnije kod skeletne gradnje kao što kaže i samo ime je osnova gradnje u skeletu koji je sastavljen od snažnih drvenih greda koje su dovoljne da statički zadovolje gradnju,  a  da bi se  još  povećala stabilnost  na skelet  se stavljaju drvene OSB ploče koje još  dodatno pojačavaju stabilnost  kuće.

Skeletna gradnja 2Stijene kod skeletne gradnje slične su kao i stijene kod montažne gradnje u koje je ugrađena izolacija a prema želji kupca.

Skeletni način najbolji  je za gradnju energetski  učinkovitih  kuća a mi to znamo iz  vlastitih i iskustava naših zadovoljnih kupaca  a samo zanimanje za takvu vrstu gradnju raste iz dana u dan.

Skeletne kuće nudi prijatni i zdrav životni okoliš za stanare a takva gradnja spada u ekološki vrlo prihvatljive.

Skeletna gradnja omogućava kupcima razne arhitektonske ideje, pruža  izvrsnu toplinsku izolaciju i odličnu protupotresnu sigurnost, iz razloga  jer je drvo materijal, koji se proteže i prenosi snage sa svih strana, za razliku od cigle i betona koje  prenose samo  tlačne sile.

Zbog povećanja ekološke svijesti  skeletna gradnja je  gradnja  budućnost i  gradit će se uglavnom ekološko-energetski učinkovite i pasivne kuće.

Najbolji je primjer Njemačka koja je u prošloj godini izgradila više montažno-skeletnih objekata nego li klasičnih kuća iz cigli i betona, a u par zadnjih godina vrlo se povećala gradnja takvih objekata u Sloveniji a u Austriji je to trend u gradnji.

Prednosti skeletne gradnje:

skelet03_300Osnovna konstrukcija temelji se na drvenom nosivom okviru, koji je sa vanjske  i unutarnje strane zatvoren sa OSB drvenim pločama, šuplji dio stijena  puni sa toplotnom izolacijom. Takva struktura nudi  veliku mogućnost raznih kreativnosti i pored toga daje mnogo veću snagu te veću zaštitu od potresa i pred olujnim vremenskim neprilikama.

Otvorena konstrukcija

Način gradnje omogućava, da se u stvarnom vremenu gradnje prati i kontrolira sama gradnja – svaku fazu rada. Na taj način vam ništa ne može biti prikriveno, također tako investitor sam provjerava kvalitetu gradnje i materijale koje se ugrađuju koji su prethodno ugovorno dogovoreni

Promjene

Zbog izgradnje na licu mjesta  bez problema možemo  vam promijenit  neke detalje ili dio nekog rasporeda zida ili prozora, el.instalacije… . Svi smo svjesni da je situacija na nacrtima drugačija, a u stvarnost često nije ono što smo si zamislili.

Bez podlaganja

skelet04_300Mi gradimo skelet na vašoj pripremljenoj temeljnoj betonskoj ploči  koja nikada nije 100 % ravna, dapače odstupanja znaju nekada biti vrlo velika., mi ovim  načinom gradnje  prvo poravnamo i pričvrstimo naš skelet a tek onda slijedi  daljnja gradnja. U slučaju montažne gradnje  to poravnavanje sa vašom temeljnom pločom nije moguće u tolikoj mjeri.

Gradnja na teško pristupačnom mjestu

Skeletna gradnja  na licu mjestu omogućava izgradnju kuće ili vikendice na teško dostupnim mjestima. Dakle kuća ili vikendica može biti izgrađena na građevinskom terenu  na koje  može pristupiti samo traktor. Niti elektro priključak nije potreban.

Ručni rad

Cijela struktura skeletne izgradnje objekata se gradi ručno. Sve se, zapravo vraća zanatskim  vještinama.  Na taj način, naši izgrađeni objekti  dobivaju  dodanu vrijednost.